Dalintis
Perbėgusi basomis per vėsią žolę pajaučiau visą gamtos didybę. Mano numinti lapeliai greitai kėlėsi ir vėl stiebėsi į saulę. Kaskart, kai būnu gamtoje, Žemė nesiliauja mane stebinusi savo turtais. Tai, kas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nevertinga, dažnai savyje turi ypatingų galių. Prieš tūkstančius metų žmonės išmoko atpažinti gamtos turtus ir pradėjo juos naudoti gydymo, sveikatinimo ir grožio puoselėjimo tikslais. Įvairios žolelės, mineraliniai vandenys bei molis buvo dažniausiai naudojami gamtos ištekliai. Vis sparčiau populiarėjant natūralaus molio produktams noriu daugiau papasakoti apie tai, iš kur jis atsirado ir kodėl yra toks vertingas.
Ypatingas molio galias žinojo net pirmykščiai žmonės. Yra įrodymų, kad Statusis žmogus (Homo Erectus), gyvenęs prieš du milijonus metų, jau naudojo su vandeniu sumaišytą molį žaizdoms gydyti, odos sudirgimams mažinti bei odos valymo tikslais. Tą patį darė ir neandertaliečiai. Gali būti, jog tai jie nusižiūrėjo iš gyvūnų, kurie niekad nepraleidžia progos pasimaudyto purvo voniose. Ir šiais laikais molis yra labai populiari natūralios medicinos bei natūralių grožio priemonių sudedamoji dalis. Kaip mūsų Žemėje atsirado šis gamtos stebuklas?
Molis – vulkaninių pelenų liekanos. Per daugybę metų, veikiamos fizinių ir cheminių aplinkos veiksnių, jos susiformavo į minkštą mineralizuotą molį. Molio rūšys skiriasi savo sudėtimi bei savybėmis. Nėra dviejų identiškų molių, nes visi jie buvo veikiami skirtingų aplinkos veiksnių. Dėl šios įvairovės nesunku pasirinkti molio rūšį, padėsiančią efektyviausiai kovoti su turimomis problemomis. Kodėl molis taip vertinamas natūralios kosmetikos mylėtojų?
Labiausiai vertinama molio savybė yra gebėjimas išvalyti odą. Jis padeda iš odos ištraukti nešvarumus, išvalyti poras bei panaikinti riebalų perteklių, toksinus. Natūralus molis taip pat yra puikus šveitiklis. Juo odą galima šveisti dviem būdais: naudoti kaip kaukę, kad sutrauktų viršutinį negyvų odos ląstelių sluoksnį, arba kaip mechaninį šveitiklį. Molis ypač tinka į aknę linkusios odos priežiūrai, nes veikia antibakteriškai, mažina uždegimą, padeda greičiau gyti žaizdelėms, reguliuoja odos riebalų išsiskyrimą ir nesausina odos. Tai puiki ne tik veido odos, bet ir viso kūno bei plaukų priežiūros priemonė.
Molis yra vienas geriausių natūralių veido kaukių ingredientų. Štai du receptai su juo:
Veido kaukė su žaliuoju moliu:
1 a.š. žalijo molio
1 a.š. aloe vera gelio
4 lašai leivandų eterinio aliejaus
Veido kaukė su Gasulo moliu:
1 v.š. gasulo molio
1 a.š. argano aliejaus
1 a.š. natūralaus medaus
1-2 v.š. rožių hidrolato
4 lašai levandų eterinio aliejaus
Sumaišytus ingredientus rekomenduojama ant veido laikyti 10-15 minučių ir nuplauti šiltu vandeniu.
Ne veltui molis yra žemės turtas, žmonių naudojamas šimtus tūkstančių metų. Kol nebuvo modernios chemijos pramonės, žmonės gebėdavo iš gamtos išsirinkti tik pačias vertingiausias ir naudingiausias medžiagas. Atlaikęs tūkstantmečių išbandymus molis vis dar yra ypač populiarus natūralus ingredientas šiuolaikinės kosmetikos pramonėje.